+31(0)6 28153677 contact@airdome-duiven.nl

Zaalhockey

Over zaalhockey

Zaalhockey is de tegenhanger van veldhockey en wordt bij MHC De Westerduiven binnen in de AirDome gespeeld. Zaalhockey vindt plaats in de periode dat veldhockey winterstop heeft en wordt gespeeld vanaf half november tot en met februari.

Informatie over zaalhockey
Zaalhockey wordt in de AirDome gespeeld op een indoor bounceback sportvloer. Rondom de twee sportvelden liggen balken waardoor de bal niet over de zijlijn kan. Het veld is kleiner dan bij veldhockey. Zaalhockey speel je met een lichtere bal en stick en de wedstrijden hebben een kortere speeltijd.

Zaalhockeywedstrijden worden gespeeld door twee teams met ieder zes spelers. Een team bestaat veelal uit 5 veldspelers en 1 keeper. Het komt echter regelmatig voor dat een keeper in de laatste minuten van een wedstrijd voor een extra veldspeler wordt gewisseld. Een team mag maximaal zes wisselspelers op de bank hebben.

Teams
Alle A-, B-, C- en D-teams en de seniorenteams van MHC De Westerduiven doen mee met de zaalhockeycompetitie. De jongste jeugd teams (E8 en E6) trainen in de AirDome.

Zaalhockey zorgt voor een betere techniekontwikkeling en een goed spelinzicht. De contributie voor zaalhockey voor de junioren en seniorenteams bedraagt €60,00 en de contributie voor de jongste jeugd teams die trainen is €20,00.

Kleding en materialen

  • De indoor bounce back sportvloer is zeer kwetsbaar. De vloer mag alleen worden betreden met schone binnensportschoenen met een lichte zool. De zolen mogen geen sporen achterlaten op de vloer. De binnensportschoenen worden pas aangetrokken als je in de AirDome bent.
  • Het gebruik van een zaalhockeystick is nog niet verplicht, maar raden we wel aan. Een zaalhockeystick is lichter dan een veldhockeystick.
  • Een hockeyhandschoen wordt ook aangeraden. Bij een wedstrijd mag de bal met de gehele stick op de grond gestopt worden, waardoor de kans dat de bal op de hand gespeeld wordt groter is.
  • Scheenbeschermers en bitje zijn ook in de zaal verplicht. In het clubhuis zijn tijdens competitiedagen bitjes te koop voor €5,00.

Keepers
De keepers keepen in de zaal met hun uitrusting van het veld. De legguards dienen te worden voorzien van hoezen en de klompen moeten tijdens de zaalhockeyperiode worden voorzien van kunststof riempjes. Voor de leden zijn deze te verkrijgen via de materialencommissie, voor gastkeepers zijn ze tijdens de competitiedagen te koop in het clubhuis. Als er met riempjes met metalen gespen op de sportvloer wordt gespeeld, beschadigt de vloer ernstig. Afplakken is geen optie.
Er mag NIET gespeeld worden met riempjes met metalen gespen.

Afgelaste wedstrijden
Een wedstrijd kan alleen worden afgelast door de KNHB! Dit wordt op de site van de KNHB gemeld.
Indien op een wedstrijddag alle wedstrijden worden afgelast, zal er ook een pushbericht verstuurd worden via LISA en een melding komen op de site van MHC De Westerduiven.

Als een coach besluit een wedstrijd niet door te laten gaan, dient dit direct gemeld te worden bij de zaalhockeycoördinator Monique Melchior, 0628153677 of via zaalhockey@westerduiven.nl
Een wedstrijd die niet centraal is afgelast en door de coach wordt afgelast, geldt als een verloren wedstrijd voor het team dat de wedstrijd afgelast.

Blaashallen

Nederland kent inmiddels, naast de honderden sporthallen waar wordt gespeeld, 25 aparte zaalhockey-accommodaties. Dit seizoen (2017-2018) worden bij acht hockeyclubs nieuwe blaashallen geplaatst. De KNHB verwacht de komende jaren een verdere stijging. De groeiende interesse voor blaashallen bleek vorig seizoen toen er een enorme belangstelling was bij een informatieavond van de hockeybond over de hallen.

bron: hockey.nl